Süper Kahraman İnterseks Yasakların Üzerinden Peleriniyle Uçtu

Yönetmen Tuğba Baykal’ın üç interseks aktivistinin deneyimlerine odaklandığı Süper Kahraman İnterseks belgeseli, festivale getirilen yasağa rağmen KuirFest kapsamında küründen online gösterildi. 

İnterseks aktivistleri Belgin Günay, Şerife Yurtseven ve Yasemin Bahar’ın kişisel deneyimleri üzerinden intersekslerin yaşadıkları hak ihlalleri ve günlük yaşamlarına odaklanan Süper Kahraman İnterseks belgeseli 24 Şubat Cumartesi günü Ankara’da KuirFest kapsamında gösterildi.

Küründen online gösterimin ardından belgeselle ilgili Anjelik Kelavgil’in moderatörlüğünde yönetmen Baykal ve filmde yer alan aktivistler Günay ve Bahar ile bir söyleşi gerçekleştirildi. Katılımcılardan çokça ilgi gören filmin söyleşi kısmı da soru ve cevapların yoğunluğuyla bu ilgiyi yansıttı.

Gösterim ve söyleşi boyunca yönetmen ve oyunculara Almanya’dan gelen OII Europe aktivistleri Jana Hugo ve Irene Kuzemko da eşlik etti. Hugo ve Kuzemko, intersekslerin yaşadıkları hak ihlallerini, beklentilerini ve interseks hareketini Avrupa kıtası genelinden bir bakış ile aktardı. 

Söyleşide, filmin güçlendirici bir dili olduğuna dikkat çeken Irene Kuzemko, Türkiye’deki LGBTİ+ hareketinin direncine ve gücüne hayran kaldıklarını, tüm engellere rağmen oldukça etkin bir hareketle karşılaştıklarını belirtti. Kuzemko yaşamlarını ve intersekslerin karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini aktarmaktaki açıklıkları ve cesaretleri için filmin aktivist kahramanlarını da tebrik etti.  

Yönetmen Tuğba Baykal ise filmi çekmekteki en büyük amacının interseks görünürlüğünü artırmak olduğunu, bunu da başardıklarına inandığını belirtti. İnterseks hareketinin filmi dilediği gibi kullanmasını istediğini aktaran Baykal, bu işin kitlelere ulaşmaktaki katkısı için KuirFest’e teşekkür etti. Baykal ayrıca filmin ortak yapımcılarından ve kurgucusu Gökçe İnce’ye de katkıları için şükranlarını sundu. 

Süper Kahraman İnterseks’in ulusal ve uluslararası festivallerde serüvenleri devam edecek.

Süper Kahraman İnterseks

Yapım yılı: 2024

Süre: 43 dakika

Yönetmen: Tuğba Baykal

Oyuncular: Belgin Günay, Şerife Yurtseven, Aslı Yasemin Bahar

Yorum bırakın