Ankara Barosu LGBTİ+ Merkezi, OII Europe ve İnter Dayanışma Biraraya Geldi

Ankara Barosu LGBTİ+ Hakları Merkezi ve İnter Dayanışma’nın ortak etkinliğine Avrupa’daki tüm interseks örgütlerinin çatı örgütü olan OII Europe’tan Jana Hugo ve Irene Kuzemko da katıldı. Etkinlikte, Almanya, Yunanistan ve Belçika örnekleriyle rıza dışı interseks ameliyatlarını yasaklayan resmi düzenlemeler konuşuldu.

Etkinlikte konuşan Jana Hugo, Almanya ve Yunanistan’da interseks ameliyatlarını yasaklayan yasaları ele aldı. Hugo, “Yasa, Almanya’da 2021’de çıktı. Bu yasanın eksikleri vardı ancak Yunanistan’da çıkan yasa, Almanya’da çıkan yasanın eksiklerini kapattı. Buradan bakıldığında interseks meselesinde siyasi bağlam çok önemli” dedi.

Hugo interseks ameliyatlarını yasaklayan yasalarda, bu ameliyatları yapanlara yönelik bir yaptırım olması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Almanya’da yasa düzenlenirken hem intersekslere hem doktorlara sorularak bir yasa hazırlandı. Belçika’da benzer bir durum oldu. Ama interseks ameliyatlarını yasaklayan yasalar örneğinde, en çarpıcı olan Yunanistan. Yunanistan’da tıp çalışanları ile interseksler arasında açık bir iletişim var. Yunanistan’da bu yasanın çıkması orada yürütülen aktivizm sayesinde oldu. Yunanistan’da parlamentodan bir vekilin önerisiyle interseks ameliyatlarını yasaklayan yasa çıktı.”

Hugo, Almanya’da henüz hazırlanma sürecinde olan “kendi kaderini tayin yasası” hakkında da konuştu. Hugo, “kendi kaderini tayin yasasının” aslında trans topluluğunu ilgilendirdiğini ama yasa hazırlanırken interseks topluluğundan da fikir alındığını belirtti. Hugo, bu yasanın çıkma sürecinin karışık olduğunu ve Almanya’da da aşırı sağın yükseldiğini belirterek, “Henüz interseks topluluğunu memnun edecek somut bir gelişme yok” dedi.

“İnterseks ameliyatlarına açılan davalar yasanın kabul edilmesini sağladı”

OII örgütünden Irene Kuzemko ise, yasanın çıkmasını sağlayan nedenleri şöyle aktardı:

“Almanya’daki yasanın çıkmasında ameliyatların hala devam ettiğinin ifşa edilmesi etkili oldu. İnterseks aktivistlerin görünür olması ve BM’ye gönderilen gölge raporlar da Almanya’da kanunun çıkmasını sağlayan etkenler arasında. Bununla beraber; LGBTİ+ mücadelesinin de bu konuda önemli bir etkisi var. Bir yandan da interseks ameliyatlarına ilişkin açılan davalar da yasanın çıkmasını sağladı. Yunanistan örneğinde politik ortamın ve oradaki interseks hareketinin milletvekilleri ve Sağlık Bakanlığı ile ilişkiler kurabilmiş olmasının da etkisi oldu.”

Yorum bırakın