İnterseksler İçin Daha Kapsayıcı İşyerlerini Nasıl Oluştururuz?

Dünyada pek çok büyük şirket LGBTİ+ çalışanları için kapsayıcılık ve eşitlik politikaları uyguluyor. Peki interseksler bunun neresinde? İnter Dayanışma, “İnterseksler İçin Daha Kapsayıcı İşyerlerini Nasıl Oluştururuz?” rehberiyle bunu açıklığa kavuşturuyor.

Giriş

Birçok önde gelen küresel işveren, kuruluşlarını lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel ve queer (LGBTQ) çalışanlar için daha eşitlikçi hale getirmek için onlarca yıldır anlamlı politikalar, uygulamalar ve yan haklar sunuyor. Küresel olarak, interseks topluluğunun insan hakları genellikle LGBTQ topluluğununkilerle birlikte ve onların içinde savunulurken, birçok iyi niyetli işveren interseks çalışanların ve çalışanların interseks aile üyelerinin ihtiyaçlarını ve düşüncelerini ise hala tam olarak anlamış değil.

İnterseks bireyler tarih boyunca ve tüm kültürlerde var oldular ve interseks varyasyonları birçok kişinin fark ettiğinden daha yaygın. Nüfusun tam %1,7’si interseks yani tek yumurta ikizlerinden daha yaygın ve Japonya’nın tüm nüfusundan daha fazla.1

Terminoloji üzerine bir not: İnterseks hem insanların sahip olduğu fiziksel bir varyasyon hem de bir kimlik terimidir. Bazı insanların aslında interseks varyasyonuna sahip olabileceğini ancak “interseks” kelimesini bir öz kimlik kategorisi olarak kullanmadıklarını belirtmek önemlidir. Küresel olarak, interseks bireyler için özel koruma ve haklara yönelik hareket ilerlemeye devam etmektedir. 2019 yılında Avrupa Parlamentosu, interseks bireylere yönelik rıza dışı ameliyatları kınayan ve AB Komisyonu ile üye devletleri interseks bireylere yönelik ayrımcılığı özel olarak ele alan mevzuatı uygulamaya çağıran dönüm noktası niteliğinde bir kararı kabul etmiştir.2

Son olarak – küresel interseks topluluğu için tarihi bir adım olarak kabul edilen – 56 ülke Ekim 2023’te İnsan Hakları Konseyi’ne “interseks bireylere yönelik insan hakları ihlallerini soruşturma ve ele alma” çağrısında bulunan ortak bir bildiri yayınladı.3

2020’de, Chicago’daki bir hastane interseks bireyler üzerinde rıza dışı ameliyatlar yapmayı durdurma sözü verdi ve hatta interseks hastalarına verdiği zarar için kamuoyu önünde özür diledi. Bu ABD tarihinde bir ilk oldu. Bu kararın ardından, interseks hakları için bir başka büyük zafere imza atan Boston Çocuk Hastanesi de artık interseks çocuklara rıza dışı bazı ameliyatlar yapmayacağını duyurdu. Türkiye’de de bu ameliyatları yapmayı tercih etmeyen hastaneler olduğu biliniyor ancak henüz bunu kamuoyuna açıkça duyurmuş bir hastane yok.

İnterseks hareketi büyüdükçe ve daha fazla görünürlük kazandıkça, işyerinde kapsayıcılık ileriye doğru atılacak kritik bir adım olacaktır. Bu rehber, işverenleri interseks kimliği ve interseks topluluğu hakkında farkındalık yaratma konusunda desteklemeyi ve daha kapsayıcı, destekleyici işyerleri oluşturmak için eyleme geçirilebilir adımları katalize etmeyi amaçlamaktadır.

Kaynak: https://interactadvocates.org/wp-content/uploads/2020/10/SupportingIntersexInclusionInTheWorkplace.pdf (Yerelleştirilerek çevrilmiştir)

Yorum bırakın