Malta’da önceki gün kabul edilen yasa tasarısı tıp profesyonellerinin interseks bebek ve çocuklarda gereksiz cerrahi müdaheleler uygulamasını yasaklıyor.
İnterseks hak savunucuları uzun zamandan beri bu tür yasaların dünya çapında kabulü için mücadele veriyor. İnterseks çocukları “düzeltme” ameliyatlarının ruhsal ve fiziksel açıdan zararlı ve gereksiz olduğunu savunan interseks aktivistleri, interseks bireylerin kendi kimliklerini kendileri belirlemesi ve cerrahi bir operasyon istiyorlarsa bunun yetişkinlikte yapılması gerektiğini savunuyorlar.
Malta devlet yetkilileri şimdi tıp profesyonelleri ile birlikte çalışarak interseks çocuklar için en uygun uygulamaları belirleyecekler, genel ahlak ve toplumsal tabularla ilgili kaygıların bu uygulamaları şekillendirmesini ve çocuğun kendi bedeni üzerindeki kontrolünün hiçe sayılmasını engelleyecekler.
Yeni yasa aynı zamanda cinsel kimliklerin tanınmasıyla ilgili düzenlemeler ve trans ve interseks bireyler için yasal koruma getiriyor. Bazı aktivistler Malta’da kabul edilen yasanın şu an dünyada en modern ve ilerici yasa olduğuna dikkat çekiyor.
Maltalı Avrupa Parlementosu Üyesi Miriam Dalli gelişmelerle ilgili “Trans ve interseks bireylerin haklarıyla ilgili en kapsamlı ve en ilerici yasalara sahip ülkeden olmakla gurur duyuyorum. Hiçkimse kimliğinin tanınması için zihinsel olarak hasta olarak sayılmak, zorunlu ameliyatlara maruz kalmak, evliliğini sonlandırmak zorunda kalmamalı. Tüm samimiyetimle, diğer Avrupa ülkelerinin de Malta örneğini takip etmesini ve küçük düşürücü, ayrımcı uygulamaları geride bırakmasını diliyorum” diye konuştu.
Transgender Europe Eş Başkanı Alecs Recher ise konuyla ilgili şunları dile getirdi: “Cinsiyet Kimliği, Cinsiyet İfadesi ve Cinsiyet Karakteristikleri Yasası Avrupa’da bir dönüm noktası, bir referans haline gelecek. Bu yeni Malta yasasının getirdiği geniş kapsamlı haklar ve yenilikçi uygulamalarla ilgili heyecanlıyız. Yasa tamamen interseks ve trans bireylerin kendilerini ifade ettikleri kimlikle tanınmaları üzerine kuruldu. Bu yasa eşit bir toplum için gerekli şartları da sağlıyor ve interseks ve trans bireyleri yaşamın her alanında koruyor.”
Diğer Eş Başkan Arja Voipio ise, Recher’in sözlerine Avrupa’nın geri kalanında da yasa yapıcıların bu yenilikçi ve öncü yasadan ilham almasını dilediklerini ekledi.
İnterseksüel Şalala olarak biz de Malta’da bu yasa için emeği geçen tüm aktivistleri ve siyasetçileri kutluyor, özellikle Malta’daki interseks ve trans arkadaşlarımıza umut dolu selamlar gönderiyoruz.