Almanya ‘üçüncü cinsiyet’i tanıdı – mı?

Almanya’da yapılacak yasal değişiklikle doğum belgelerinde üçüncü cinsiyet kutucuğu yer alacak. Yasal değişiklik diğer hiç bir kimlik belgesini kapsamayacağı ve normalleştirme ameliyatlarını da yasaklamadığı için tüm interseks örgütleri bu değişikliği yetersiz bularak eleştiriyor hattâ karşısında tavır alıyor. BBC ise aşağıda paylaşacağımız bu haberinde hem pasaportlara da 3. cinsiyet kutucuğu ekleneceğini iddia ederek yanlış bilgi vermiş, hem hiç bir interseks bireyin görüşüne yer vermemiş hem de Almanya Üçüncü Cinsiyeti Tanıdı gibi bir başlıkla aslında intersekslerin eleştirdiği bir olayı çok olumlu, çok sevinçle karşılanan birşey gibi yansıtmış.

İnterseksüel Şalala adına yazıştığımız bir Alman interseks aktivistinin yorumu aynen şöyle oldu: 

This law will not change passports and will not ban “normalisation” surgery or discrimination against intersex people or educate people that intersex exists and that it is okay to be intersex. Doctors get to choose which babies receive the blank so it is only an option for doctors and not parents or the person themselves.

No intersex representative organisation wanted this law. Somebody in Germany came up with it and imposed it against the will of the intersex organisations – quite appalling.

Yani: “Bu yasa pasaportları değiştirmeyecek ve normalleştirme ameliyatlarını yasaklamayacak, interseks bireylere karşı ayrımcılığı engellemeyecek, toplumu intersekslerle ilgili bilgilendirmeyecek. Hangi bebeklerin 3. cinsiyet olarak kaydedileceğine ebeveynler ya da -yetişkin olduklarında- bireylerin kendileri değil sadece doktorlar karar verebilecek. 

Hiçbir interseks temsilcisi örgüt bu yasayı istemedi. Almanya’da birisi ortaya çıktı ve intersekslere rağmen bu yasayı yürürlüğe koydu.”

Aşağıda BBC Türkçenin 1Kasım 2013 tarihli ‘bizce’ eksik ve yanlış bilgi içeren haberini de sizlerle paylaşıyoruz.

Ayrıca haberin kendisi için ;   http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/11/131101_almanya_ucuncucins.shtml

Almanya ‘üçüncü cinsiyet’i tanıdı

Almanya, iki cinsiyetin özelliklerini de taşıyan bebekleri kadın ya da erkek yerine üçüncü cins olarak kaydeden ya da cinsiyetini belirlememeyi kabul eden ilk Avrupa ülkesi olacak.

Anne babaların da çocuklarının doğum belgelerindeki cinsiyet bölümünü boş bırakmaları mümkün olacak. Bu da pratikte kadın ya da erkek olarak tanımlanmamış yeni cinsiyet kategorilerinin yaratılması anlamına gelecek.

Almanya hükümeti bu adımla, anne babaları, iki cinsiyet özelliklerini de taşıyan bebekleri konusunda aceleyle bir karar vermekten kurtarmayı amaçlıyor.

İstatistiklere göre, her 2 bin kişiden biri iki cinsin de fiziksel özellikleriyle doğuyor.

Pasaportlar da değişiyor

Hem erkek hem kadın kromozomları taşıyan, hatta bazen her iki cinsiyete ait üreme organlarıyla doğan bireylere erdişi ya da uluslararası bir kullanımla intersex deniyor.

Böyle bir bebeği olan anne baba şu ana kadar çocuk nüfusa kaydolmadan önce cinsiyeti konusunda bir tercih yapmaya, bir karar vermeye zorlanıyordu.

Bu, bazı durumlarda çocuğun bedeninin taşıdığı cinsiyetlerden birine daha çok benzemesi diğer cinsiyet özelliklerinin yok edilmesi doğrultusunda ameliyattan geçirilmesi anlamına geliyor.

Almanya yasalarında yapılan değişiklik, bu tür müdahalelerin insanların yaşamlarında yol açtığı büyük mutsuzluklar konusundaki bir araştırma üzerine gerçekleşti.

Bu araştırmada doğuşta her iki cinse ait özellikleri taşıyan ve bu yüzden ameliyat olan bir kişi yıllar sonra “Ne kadınım ne de erkek. Hayatım boyunca doktorlar tarafından kesilip yapıştırılmış bi bedenim olacak, yaralı bereli” diyor.

Alman pasaportlarına da, şu anda M ve F harfleriyle ifade edilen erkek ve kadın kategorilerinin yanısıra, intersex bireyleri ifade eden X harfi eklenecek.

Bütün bu değişikliklerin Almanya’da evlilik ve birlikte yaşamayı düzenleyen kuralları nasıl etkileyeceği henüz bilinmiyor.

Şu anda Almanya yasaları evliliği bir erkek ve bir kadın arasında gerçekleşen bir birlik olarak tanımlıyor, aynı cinsiyetten çiftlerin birlikteliği ise başka bir düzenleme olan “birlikte yaşama akdi” ile düzenleniyor.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s